My in-laws know that I am a lemony-ish person. So they thought of me when a friend offered them this "ciambellone al limone". They asked her the recipe and sent it to me. How cute! The term "ciambellone" refers to the shape of the cake (a big donut). Its texture is somewhere in between a cake and an angel cake. Anyway, the "ciambellone di Luciana" was well appreciated by the lemony-ish person and by all the other members of her family.
Thanks beloved in-laws for being so thoughtful & Thanks Luciana for sharing your awesome recipe. (Grazie Cesare&Luciana per essere cosi' gentili & Grazie Luciana per la tua ottima ricetta)
ciambellone al limone di Luciana
in English
300 gr AP flour
250 gr sugar
4 eggs, separated
3/4 cup vegetable oil
3/4 cup milk
1 lemon : zest + juice
2 ts baking powder
1. Beat the egg whites until stiff (about 5')
2. Beat the egg yolks, then add the egg whites, sugar, milk, vegetable oil, lemon zest, lemon juice, stirring constantly between a ingredient and the other; then add the flour and the baking powder.
3. Bake in a preheated oven at 325F for 40 minutes
4. After that time, leave the cake in the oven with the door open, until completely cooled (to avoid the cake to lower). For the same reason, do not open the oven during the cooking.
***
in Italiano
300 gr di farina
250 di zucchero
4 uova
1 bicchiere di olio di semi
1 bicchiere di latte
1 limone : la buccia grattata + il succo
1 bustina di lievito
1. Battere a neve l'albume.
2. Battere i tuorli, poi aggiungere ai tuorli l'albume a neve, più lo zucchero, più olio di semi, più latte, più la buccia e il succo di limone, sempre mescolando tra un ingrediente e l'altro, unire la farina, ed infine aggiungere il lievito.
3. Cuocere in forno a 160° per 40 minuti.
4. A cottura ultimata non estrarre la torta ma lasciarla nel forno con la porta aperta, fino al raffreddamento. L'estrazione provocherebbe l'abbassamento della torta.
ATTENZIONE: non aprire il forno durante la cottura
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